Τέχνη για το ψηφιακό περιβάλλον, Δανάη Γιαννόγλου, δημοσίευση στο The Art Newspaper Greece [19/9/2022]
Τα τελευταία δύο χρόνια ο κόσμος της τέχνης έχει αναζητήσει κάθε τρόπο να μεταφέρει τη φυσική εμπειρία στον ψηφιακό κόσμο σε μια προσπάθεια να κινηθεί συνδυαστικά με τους περιορισμούς της πανδημίας. Με το πέρας των μηνών και το σταδιακό άνοιγμα των εκθέσεων και εκδηλώσεων, οι διαδικτυακές πλατφόρμες που δημιουργήθηκαν άλλαξαν χαρακτήρα έγιναν συμπληρωματικές ή ατρόφησαν.
Το courtyard, η online πλατφόρμα σε παραγωγή της γκαλερί Rodeo και σε επιμέλεια του Πάνου Φουρτουλάκη, είναι ένα σπάνιο παράδειγμα διαχείρισης του ψηφιακού χώρου που, παρότι απορρέει εμμέσως από τις παραπάνω συνθήκες, καταφέρνει να αρθρώσει έναν διαφορετικό λόγο ο οποίος απαντά με ουσιαστικό και καινοτόμο τρόπο σε σημερινούς προβληματισμούς γύρω από τις συνθήκες θέασης.
Η δημιουργία του courtyard υπήρξε απόρροια συζητήσεων με τους καλλιτέχνες της γκαλερί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σκέψεων σχετικά με την αντίσταση στην εμπορευματοποίηση του ψηφιακού χώρου από την αγορά τέχνης, αλλά και ζητημάτων που αφορούν τα online viewing rooms και την αναπαράσταση του φυσικού χώρου. Στόχος του project ήταν το online περιβάλλον να αντιμετωπίζεται ως το μέσο καθαυτό και η εμπειρία του επισκέπτη να είναι φτιαγμένη για την οθόνη όπως και τα έργα που αποτελούν νέες αναθέσεις.
Ο ιστότοπος είναι δομημένος, έτσι ώστε να ενισχύει την αίσθηση της ανακάλυψης, ακόμα και της έκπληξης. Κουνώντας, λοιπόν, τον κέρσορα προς κάθε κατεύθυνση, ο επισκέπτης περιηγείται και γνωρίζει τον «χώρο» με τον ίδιο τρόπο που κανείς θα περιηγείτο σε μια αυλή – εξού και το όνομα της πλατφόρμας.
Σύμφωνα με τον Πάνο Φουρτουλάκη, τo courtyard είναι ένα project ριζωματικό, λειτουργεί συνειρμικά και έχει σκοπό να κάνει τον θεατή να βιώσει τον χώρο με τον δικό του τρόπο. «Η εμπειρία του online περιβάλλοντος είναι συχνά αποσπασματική. Θέλαμε έναν χώρο όπου ο καθένας να μπορεί να “πάρει” τον χρόνο του, να μπορεί να φτιάξει τις δικές του αφηγήσεις».
Για τη συνέχεια δες εδώ.