ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΣΑ- Παρελθόν, παρόν και μέλλον, Αμφιθέατρο της Νέας Βιβλιοθήκης της ΑΣΚΤ [Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022, 19:00μμ και Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022, 19:00μμ]
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΣΑ
Παρελθόν, παρόν και μέλλον
Ο Κόμβος «ΤΕΧΝΟ-ΛΟΓΙΑ, Διάχυση της Έρευνας για την Τέχνη σε μια Τεχνο-λογική Κοινωνία» διοργανώνει 2 εκδηλώσεις – διαλέξεις με θέμα τα Νέα Μέσα στην Τέχνη. Σε μια εποχή που έννοιες όπως οι ΑΙ (Artificial Intelligence), NFTs (Non Fungible Tokens), XR (Extended Reality) κ.ά. βρίσκονται στον ημερήσιο διάλογο γύρω από τη σχέση Τέχνης και Τεχνολογίας καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για τη γνώση γύρω από την ιστορία των Νέων Μέσων, τη σύγχρονη κατάσταση και τις εκτιμήσεις για τις μελλοντικές εξελίξεις. Σ’ έναν κύκλο δύο εκδηλώσεων, με επίσημο καλεσμένο και κεντρικό ομιλητή τον Μάνθο Σαντοριναίο, Καθηγητή της ΑΣΚΤ (2000 – 2021), ιδρυτή του εργαστηρίου Πολυμέσων (2003-2021) και συν- διευθυντή του Ελληνογαλλικού Μάστερ «Τέχνη, εικονική πραγματικότητα και πολυχρηστικά συστήματα καλλιτεχνικής έκφρασης» μεταξύ ΑΣΚΤ και Πανεπιστημίου Paris-8 (2012-2020), και με τη συμμετοχή των ερευνητριών Δρ. Σταυρούλας Ζώη, μέλους ΕΔΙΠ ΑΣΚΤ, υπεύθυνης διδάσκουσας εργαστηρίου Πολυμέσων ΑΣΚΤ (επόπτης: Βασίλης Βλασταράς, Καθηγητής ΑΣΚΤ), Άννας Μελή, Δρ. ΑΣΚΤ, Κωνσταντίνας Βέτσιου, Υποψήφιας Διδάκτορος ΑΣΚΤ και Πέννυς Μηλιά, ποιήτριας, performer και ψυχοθεραπεύτριας, ο Κόμβος ΤΕΧΝΟ-ΛΟΓΙΑ στοχεύει στη διεύρυνση του διαλόγου γύρω από τις τεχνολογικές εφαρμογές στην τέχνη και στη συμμετοχή σε αυτόν το διάλογο όσο το δυνατόν περισσότερων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας (διδακτικό προσωπικό, φοιτήτριες/φοιτητές κ.ά.) και επαγγελματιών του χώρου της Τέχνης και της Τεχνολογίας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022, 19:00μμ, Αμφιθέατρο Νέας Βιβλιοθήκης ΑΣΚΤ
Παρελθόν, παρόν και μέλλον της Ψηφιακής Τέχνης, μέσα από την καλλιτεχνική εμπειρία και έρευνα του Μάνθου Σαντοριναίου
Μάνθος Σαντοριναίος, Καθηγητής ΑΣΚΤ (έως το 2021)
Ο Δρ. Μάνθος Σαντοριναίος, καλλιτέχνης νέων μέσων και ερευνητής, έχει βρεθεί, σπουδάσει και συνεργασθεί σε χώρους που συνέβαλαν στην εξέλιξη του τομέα που ονομάζουμε σήμερα ψηφιακή τέχνη, από την αρχή της διαμόρφωσης αυτού του χώρου, την δεκαετία του ‘80 μέχρι σήμερα (Πανεπιστήμιο Paris 8, Τμήμα Art et technologie des images ATI, CICV, στην Γαλλία, Τμήμα Τέχνης και Τεχνολογίας στο Κέντρο Ιλεάνα Τούντα, Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό Φούρνος, Φεστιβάλ Mediaterra στην Αθήνα – στους χώρους της Αθήνας υπήρξε συνιδρυτής).
Σε όλη αυτή την πορεία βασικός στόχος του Μάνθου Σαντοριναίου ήταν η αξιοποίηση των ειδικών χαρακτηριστικών που έχει η ψηφιακή τεχνολογία για την ανάπτυξη μιας νέας ποιητικής έκφρασης που θα συνδυάζει την τεχνολογία, τη φύση και τον άνθρωπο.
Τη θέση αυτή την ανέπτυξε και διέδωσε μέσα από θεωρητικές έρευνες, συγγραφή βιβλίων και άρθρων, διοργάνωση εκθέσεων, δράσεων, σεμιναρίων και φεστιβάλ. Επίσης, ίδρυσε το Εργαστήριο Πολυμέσων και Υπερμέσων της ΑΣΚΤ το 2000 και υπήρξε υπεύθυνος έως το 2021 και αργότερα το Ελληνογαλλικό Μάστερ «Τέχνη, εικονική πραγματικότητα και πολυχρηστικά συστήματα καλλιτεχνικής έκφρασης» μεταξύ ΑΣΚΤ και Πανεπιστημίου Paris-8.
Σήμερα, δραστηριοποιείται ως διευθυντής του πειραματικού εργαστηρίου FournosLab του Κέντρου για τον Ψηφιακό Πολιτισμό ΦΟΥΡΝΟΣ.
Στην ομιλία – σεμινάριο θα παρουσιάσει συνοπτικά την πορεία του από τον αναλογικό στον ψηφιακό κόσμο και θα συζητήσει σκέψεις του για τη διακριτότητα του ψηφιακού χώρου, για το παρόν και το μέλλον του.
Σε συνέχεια της ομιλίας αυτής, την Τετάρτη 21/12/2022, η Δρ. Σταυρούλα Ζώη θα παρουσιάσει εργασίες του εργαστηρίου Πολυμέσων και του Ελληνογαλλικού Μάστερ (2012- 2020) σε σύγχρονα περιβάλλοντα εκτεταμένης πραγματικότητας. Η Δρ. Άννα Μελή θα αναπτύξει πτυχές του ερευνητικού της έργου σχετικά με τη γραφή στο ψηφιακό περιβάλλον και θα παρουσιάσει την συνεργασία της με την συγγραφέα και ηθοποιό Πέννυ Μηλιά για τη δημιουργία ενός βιβλίου ποίησης σε περιβάλλον επαυξημένης πραγματικότητας. Τέλος, η Υποψήφια Διδάκτωρ Κωνσταντίνα Βέτσιου θα αναπτύξει το θέμα της αξιοποίησης τεχνολογιών βιοανάδρασης στον σύγχρονο καλλιτεχνικό πειραματισμό.
Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022, 19:00μμ, Αμφιθέατρο Νέας Βιβλιοθήκης ΑΣΚΤ
Πειραματισμός και διεπιστημονική έρευνα σε σύγχρονα περιβάλλοντα εκτεταμένης πραγματικότητας. Μελέτες περίπτωσης, Εργαστήριο Πολυμέσων, Ελληνογαλλικό Μάστερ, 2012-2020
Δρ. Σταυρούλα Ζώη, επιστήμων πληροφορικής, διεπιστημονική ερευνήτρια στον χώρο των δημιουργικών τεχνολογιών, μέλος ΕΔΙΠ ΑΣΚΤ, Εργαστήριο Πολυμέσων
Το υπό διαμόρφωση ενιαίο περιβάλλον σύγχρονων τεχνολογιών εκτεταμένης πραγματικότητας (XR), κυρίως της εικονικής πραγματικότητας (VR) και της επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και η σύγκλισή τους με τον κόσμο των ψηφιακών παιχνιδιών, αναδεικνύουν νέους τομείς δημιουργικού πειραματισμού και διεπιστημονικής έρευνας.
Σχηματίζονται σύνθετες αρχιτεκτονικές συστημάτων με ενδιαφέρουσες συζεύξεις μεταξύ υπολογιστικών στοιχείων και ανθρωπίνων δρώντων. Σταδιακά μετασχηματίζεται ο χώρος εργασίας του δημιουργού, η διαδικασία παραγωγής, αλλά και η επικοινωνία του παραγόμενου έργου με τον επισκέπτη.
Με βάση τα παραπάνω, παρουσιάζονται διάφορες περιπτώσεις εργασιών σε σύνθετα περιβάλλοντα εκτεταμένης πραγματικότητας που αναπτύχθηκαν μεταξύ 2012-2020, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Εργαστήριο Πολυμέσων, Ελληνογαλλικό Master).
Ακολουθεί η ανάπτυξη δύο ειδικών περιπτώσεων υβριδικών εργασιών οι οποίες συνδυάζουν την καλλιτεχνική με την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα.
Μελέτη εισαγωγής εικόνων σε ποιητική συλλογή, μέσα σε περιβάλλον επαυξημένης πραγματικότητας: Το πειραματικό έργο «Μετά τη φωτιά»
Δρ Άννα Μελή, εικαστική καλλιτέχνις – ερευνήτρια Πέννυ Μηλιά, ποιήτρια-performer-ψυχοθεραπεύτρια
Παρουσιάζεται το πειραματικό έργο «Μετά τη φωτιά», το πρώτο βιβλίο ποίησης με έργα επαυξημένης πραγματικότητας που έχει εκδοθεί στην Ελλάδα. Αναπτύσσονται οι καλλιτεχνικές και τεχνολογικές προκλήσεις και οι λύσεις που ακολούθησαν η εικαστική καλλιτέχνις-ερευνήτρια Δρ. Άννα Μελή και η ποιήτρια Πέννυ Μηλιά, σε όλη την πορεία, από τη στιγμή της αρχικής σύλληψης ως την ολοκλήρωση και την έκδοσή του. Εξετάζονται εκδοχές και εργαλεία σύγχρονων δυνατοτήτων γραφής στο αναλογικό και στο τρισδιάστατο ψηφιακό περιβάλλον, σε χώρους που επαυξάνουν την όψη της πραγματικότητας και πώς τα ποιήματα, ως έννοιες και σύμβολα, ενσωματώνονται και επιτελούνται, ταυτόχρονα και παράλληλα, στην οικεία αισθητηριακά δομή του βιβλίου.
Μηχανισμοί βιοανάδρασης και δυνατότητες αξιοποίησής τους σε καλλιτεχνικές εμπειρίες
Κωνσταντίνα Βέτσιου, καλλιτέχνις ψηφιακών μέσων, Υποψήφια Διδάκτωρ ΑΣΚΤ
Μέσα από τη σύζευξη τέχνης, επιστήμης και της προόδου της τεχνολογίας, είναι δυνατός ένας διεπιστημονικός διάλογος, σε μεγαλύτερη κλίμακα. Η συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών και ερευνητών γνωστικών επιστημών θα μπορούσε να προσφέρει νέες προοπτικές στον καλλιτεχνικό πειραματισμό. Μέσω των εργαλείων βιοανάδρασης που είναι πλέον διαθέσιμα σε ευρύτερο κοινό και τις νέες τεχνολογίες εμβύθισης, όπως η εικονική πραγματικότητα, με τους πιθανούς μετασχηματισμούς των εννοιών του χώρου, του χρόνου, της υποκειμενικότητας, της συνδεσιμότητας, νέα μέσα πειραματισμού είναι διαθέσιμα στην καλλιτεχνική κοινότητα, ενώ οι θεατές μπορούν να εξερευνήσουν και να συμμετάσχουν σε μια εμπειρία, με καινοτόμο και διαισθητικό τρόπο.
Με βάση αυτό το πλαίσιο, θα παρουσιαστούν καλλιτεχνικά έργα που αξιοποιούν τεχνολογία ηλεκτροεγκεφαλογραφίας, νέες εφαρμογές και διαθέσιμα εργαλεία, ερωτήματα και μεθοδολογικές ανησυχίες που προκύπτουν από αυτή τη συνέργεια. Θα παρουσιαστεί ένα μέρος της διδακτορικής έρευνας της Κωνσταντίνας Βέτσιου, όπου αναπτύσσονται διαφορετικά σενάρια περιπτωσιολογικής μελέτης σε εικονικό χώρο με αξιοποίηση μηχανισμών χαμηλού κόστους ηλεκτροεγκεφαλογραφίας.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο της Νέας Βιβλιοθήκης της ΑΣΚΤ, Πειραιώς 256 με ελεύθερη είσοδο.
Συντονισμός, επιμέλεια: Γιάννης Κουκουλάς, Συντονιστής Έργου Κόμβου ΤΕΧΝΟ-ΛΟΓΙΑ και Δρ. Σταυρούλα Ζώη, μέλος ΕΔΙΠ ΑΣΚΤ.