Οι Προδιαγραφές Διαλειτουργικότητας και Ποιότητας για Έργα Ψηφιακού Πολιτισμού του ΕΣΠΑ παρουσιάστηκαν σε σεμινάριο του ΕΚΤ [8/7/2022]
Με την καθιέρωση ενιαίων προδιαγραφών διαλειτουργικότητας, συμβατών με διεθνή πρότυπα και καλές πρακτικές, εξασφαλίζεται η ποιότητα και η μακροχρόνια διαθεσιμότητα των έργων ψηφιοποίησης, η ευρεία διάχυση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η συγκρότηση ενός ενιαίου ψηφιακού πολιτιστικού χώρου.
Με περισσότερες από 280 συμμετοχές πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 το διαδικτυακό σεμινάριο «Προδιαγραφές διαλειτουργικότητας και ποιότητας για έργα ψηφιακού πολιτισμού που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ» από την ομάδα ανάπτυξης του SearchCulture.gr του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).
To σεμινάριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Ψηφιακός Μετασχηματισμός (πρώην ΕΥΔΕ-ΤΠΕ) και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (ΕΥΔ-ΕΠΑνΕΚ) και απευθυνόταν ιδιαιτέρως στους φορείς-δικαιούχους των προσκλήσεων 03_ΕΠΑΝΕΚ (Έργα Ψηφιακού Πολιτισμού) και 118 (Δημιουργία, Aνάδειξη και Aξιοποίηση Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος) αντίστοιχα, καθώς και σε δυνητικούς τεχνικούς αναδόχους των Πράξεων αυτών.
Αντικείμενο του σεμιναρίου ήταν οι “Βασικές Προδιαγραφές Διαλειτουργικότητας για την ένταξη συλλογών στον Εθνικό Συσσωρευτή SearchCulture.gr” που έχει εκδώσει το ΕΚΤ για την ένταξη ψηφιακών συλλογών στον Εθνικό Συσσωρευτή Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου SearchCulture.gr για έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από Προσκλήσεις του ΕΣΠΑ. Το όραμα της ανάπτυξης του εθνικού συσσωρευτή είναι να προσφέρει ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης στο σύνολο της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και της νεότερης και σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας που φιλοξενείται στα διαφορετικά ψηφιακά αποθετήρια των πολιτιστικών φορέων, και να το καταστήσει ανοικτό, επαναχρησιμοποιήσιμο και μακροχρόνια διαθέσιμο για επιμέρους κοινότητες ενδιαφέροντος.
Στόχος του σεμιναρίου ήταν να παρουσιαστούν οι προδιαγραφές διαλειτουργικότητας με απλό και εύληπτο τρόπο, ώστε να καταστεί όσο πιο εύκολη η υιοθέτησή τους από τους δικαιούχους. Με την καθιέρωση ενιαίων προδιαγραφών διαλειτουργικότητας, συμβατών με τα διεθνή πρότυπα και τις καλές πρακτικές, εξασφαλίζεται η ποιότητα και η μακροχρόνια διαθεσιμότητα του αποτελέσματος των έργων ψηφιοποίησης, η ευρεία διάχυση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο διαδίκτυο, στην Ελλάδα και διεθνώς, και η συγκρότηση ενός ενιαίου ψηφιακού πολιτιστικού χώρου ιδιαίτερα ωφέλιμου για την έρευνα, την εκπαίδευση και τη δημιουργική επανάχρηση περιεχομένου.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Δρ Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια ΕΚΤ, αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία με τις διαχειριστικές αρχές, τους φορείς και τους αναδόχους τους και τόνισε ότι σκοπός είναι να υπάρχει από πλευράς ΕΚΤ όσο το δυνατόν λιγότερη γραφειοκρατία και όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη προς όλους. Αναφέρθηκε, επίσης, στη μακρά πορεία που έχει διανυθεί από τη συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ψηφιακή Σύγκλιση” όταν στην τότε προγραμματική περίοδο τέθηκαν για πρώτη φορά Προδιαγραφές Διαλειτουργικότητας και Ανοικτότητας από το ΕΚΤ για να φτάσουμε σήμερα σε μία ώριμη φάση, όπου το οικοσύστημα του πολιτισμού μπορεί να επικοινωνήσει με μία κοινή γλώσσα γύρω από ζητήματα πρότυπης διάθεσης των ψηφιακών συλλογών στο διαδίκτυο, βιωσιμότητας και επανάχρησης, υπηρετώντας από κοινού ένα μεγάλο και οραματικό στόχο.
Η Διευθύντρια του ΕΚΤ τόνισε, επιπλέον, ότι με την ένταξη και των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το SearchCulture.gr ξεπέρασε τα 800.000 ψηφιακά τεκμήρια, που αποτελεί μία εξαιρετικά καλή βάση για την περαιτέρω ανάδειξη του εθνικού μας πλούτου, ώστε, μέσα και από τον ψηφιακό μετασχηματισμό που συντελείται στον πολιτισμό, να έχει την προβολή και την απήχηση που του αρμόζει.
Παίρνοντας τον λόγο ο Παναγιώτης Τσαλτάκης, Προϊστάμενος της Μονάδας Β4 Διαχείρισης Πράξεων Θεματικού Στόχου 2 – Τ.Π.Ε., είπε ότι πλέον της Πρόσκλησης 118 στην οποία έχουν ενταχθεί 54 έργα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η πρόσκληση 124 στην οποία είναι ακόμη ενταγμένα 11 έργα. Τόνισε δε χαρακτηριστικά ότι “είναι σημαντικό ότι χάρη στις προδιαγραφές του ΕΚΤ δεν λειτουργούμε πλέον ως νησίδες στον πολιτισμό”. Αναφέρθηκε τέλος, στο στενό χρονοδιάγραμμα που έχουν οι πράξεις για την υλοποίησή τους και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους δικαιούχους.
Με τη σειρά της, η Βίκυ Σταύρου, στέλεχος παρακολούθησης έργων Ψηφιακού Πολιτισμού, της ΕΥΔ του Προγράμματος Ψηφιακός Μετασχηματισμός, αναφέρθηκε στις προσκλήσεις που τρέχουν, και συγκεκριμένα την 03_ΕΠΑνΕΚ στην οποία έχουν ενταχθεί 12 έργα και αναμένεται να ενταχθούν άλλα τρία, στην Πρόσκληση 05 που αφορά στην ψηφιακή διάσωση του αρχείου της ΕΡΤ, και στην Πρόσκληση 07 που πρόκειται να δημοσιευθεί σύντομα. Συμπλήρωσε ότι για τους περισσότερους φορείς δεν είναι η πρώτη φορά που υλοποιούν τέτοια έργα και ότι έχει διαμορφωθεί πλέον μία κουλτούρα τήρησης προδιαγραφών στους φορείς που είναι σημαντική για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος και ευχήθηκε και εκείνη καλή επιτυχία με τη σειρά της.
Η συνέχεια εδώ.