ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΥΣΕΙΑΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ [16/5 2023, 16.00], ΙΦΕ/ΕΚΠΑ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΥΣΕΙΑΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Τρίτη 16 Μαΐου στις 16.00 – ΙΦΕ/ΕΚΠΑ
(Είσοδος ελεύθερη)
Ο Κόμβος «ΤΕΧΝΟ-ΛΟΓΙΑ», έργο που υλοποιείται με τη συνεργασία του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ και του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ με την υποστήριξη του ΕΛΙΔΕΚ, στο πλαίσιο των δράσεων του για τη «Διάχυση της Έρευνας για την Τέχνη σε μια Τεχνο-λογική Κοινωνία» διοργανώνει Σεμινάριο με θέμα τις Σύγχρονες Μουσειακές Πρακτικές. Στο επίκεντρο των δύο διαλέξεων του Σεμιναρίου βρίσκεται ο θεσμός του Μουσείου, οι εκθεσιακές πρακτικές των μουσείων επιστημών και τεχνολογίας και η σχέση μεταξύ τέχνης, τεχνολογίας και επιστήμης, στο παρελθόν και το παρόν. Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Μαΐου 2023 στις 16:00 στην Αίθουσα Δ’ του Τμήματος ΙΦΕ/ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη της Αθήνας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
16.00 – 17.00
Από τα δωμάτια αξιοπερίεργων αντικειμένων στις συμμετοχικές εμπειρίες: οι εκθεσιακές πρακτικές των μουσείων επιστημών και τεχνολογίας.
Δρ. Αναστασία Δοξανάκη, Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος, μέλος ΕΔΙΠ ΙΦΕ/ΕΚΠΑ
Πώς εξέθεταν τις συλλογές τους οι ευγενείς της Αναγέννησης; Πότε και γιατί δημιουργούνται τα πρώτα μουσεία επιστήμης και τεχνολογίας; Ποιες είναι οι εκθεσιακές πρακτικές που χρησιμοποιούν σήμερα;
H έννοια του όρου «μουσείο» δεν είναι στατική, αλλά μεταλλάσσεται με την πάροδο του χρόνου. Οι εκθεσιακές πρακτικές αποτελούν αντανάκλαση των αντιλήψεων για τον ρόλο του μουσείου σε κάθε εποχή αλλά και για τον κόσμο που παρουσιάζεται μέσα από τις εκθέσεις του. Επομένως, οι μουσειακές εκθέσεις αλλάζουν μορφή τόσο ως προς τα εκθεσιακά μέσα που χρησιμοποιούν όσο και ως προς την ερμηνευτική προσέγγισή τους, ανάλογα με το κοινωνικό, πολιτικό, ιδεολογικό αλλά και τεχνολογικό περιβάλλον.
Στόχος της ομιλίας είναι να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο οι εκθεσιακές πρακτικές των μουσείων επιστημών και τεχνολογίας διαφοροποιούνται από εποχή σε εποχή και πώς αυτές συμβάλλουν στη μετάβαση των μουσείων από απλούς χώρους παρουσίασης της επιστημονικής και τεχνολογικής δραστηριότητας σε συμμετοχικούς οργανισμούς διάχυσης της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης. Με επίκεντρο συγκεκριμένα παραδείγματα, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε σύγχρονες εκθεσιακές πρακτικές μουσείων επιστημών και τεχνολογίας, που έχουν ως στόχο να προβάλουν μια εικόνα της επιστήμης ως κοινωνικής δραστηριότητας, καθώς και να αποτελέσουν χώρους που ευνοούν τη συμμετοχή των επισκεπτών, τον διάλογο και την αλληλεπίδραση επιστημόνων, καλλιτεχνών και κοινού.
17.00 – 18.00
Τέχνη και Επιστήμη στις εκθεσιακές πρακτικές των μουσείων φυσικής ιστορίας
Δρ. Κατερίνα Δερμιτζάκη, Ιστορικός – Μουσειολόγος, μέλος ΕΔΙΠ ΙΦΕ/ΕΚΠΑ
Με ποιο τρόπο συμπορεύεται η τέχνη και η επιστήμη στον χώρο των εκθέσεων των μουσείων φυσικής ιστορίας; Πώς μπορεί η τέχνη να συνδράμει στην επικοινωνία του κοινού με την επιστήμη; Ποια η συμβολή των καλλιτεχνών και των επιστημόνων στην κατεύθυνση αυτή;
Μέσα από μια συνοπτική ιστορική αναδρομή παρουσιάζεται η συμβολή των καλλιτεχνών στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη εκθεσιακών μέσων για τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης στον χώρο των μουσείων φυσικής ιστορίας. Επιστήμονες και καλλιτέχνες, συνδυάζοντας την τέχνη με τα πορίσματα της επιστήμης, ενίσχυσαν την πληροφόρηση και ερμηνεία των εκθεμάτων κατά την περιήγηση των επισκεπτών.
Η ιστορική αναδρομή, με έμφαση στον 19ο αιώνα και 20ό αιώνα, αντικατοπτρίζει: 1. τις διαφορετικές εκθεσιακές προσεγγίσεις σχετικά με την αποτύπωση των φυσικών δειγμάτων ή τη συναρμολόγηση αυθεντικών δειγμάτων, καθώς και την κατασκευή αντιγράφων, στον χώρο των μουσείων φυσικής ιστορίας, 2. την καλλιτεχνική απόδοση των πορισμάτων της επιστημονικής έρευνας που δεν μένει αναλλοίωτη στην πορεία του χρόνου αλλά ανανεώνεται, σύμφωνα με την εξέλιξη της επιστήμης και 3. τη σημασία που απέδιδαν τα περισσότερα μουσεία φυσικής ιστορίας στη δημιουργία θεαματικών εκθέσεων για το κοινό, χρησιμοποιώντας τα επιστημονικά πορίσματα και κάθε μέσο για την ρεαλιστική απόδοσή τους. Ακόμα και σήμερα ο συγκερασμός της τέχνης με την επιστήμη είναι ο ιδανικότερος τρόπος για την μετάδοση των σύνθετων επιστημονικών πληροφοριών σε μη επιστημονικά ακροατήρια.
Την εκδήλωση συντονίζει ο Δρ. Γιάννης Κουκουλάς, Ιστορικός Τέχνης και Συντονιστής Έργου του Κόμβου ΤΕΧΝΟ-ΛΟΓΙΑ.
Στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Για τις δράσεις του Κόμβου επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.techno-logia.gr καθώς και τη σελίδα του Κόμβου στο facebook (ΤΕΧΝΟ-ΛΟΓΙΑ) και το κανάλι του στο YouTube.