Συμμετοχή Ομαδική Εικαστική Έκθεση “ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ”, επιμέλεια Νικολένα Καλαϊτζάκη, Προθεσμία Υποβολής Συμμετοχών: 10 Μαρτίου 2023
Η Ομαδική Εικαστική Έκθεση με τίτλο: “#NOSTALGIΑ” θα διεξαχθεί στην γκαλερί ArteVisione στην Αθήνα, τον Απρίλιο – Μάιο του 2023. Την επιμέλεια της έκθεσης φέρει η Ιστορικός της Τέχνης, ΜΑ Δημοσιογράφος και μέλος της AICA Ελλάδος, Νικολένα Καλαϊτζάκη.
“Πολλά ταξίδια συνεχίζονται για πολύ καιρό ακόμα αφότου έχει σταματήσει η κίνηση στον χρόνο και στον χώρο”.
John Steinbeck
(Αμερικανός συγγραφέας, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1962)
“ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ”• είναι το συναίσθημα εκείνου του “γλυκού πόνου” και της “κρυμμένης χαράς” που μας κατακλύζει και μας διαπερνά όταν συνειδητά, και με λαχτάρα, ανακαλούμε στο παρόν μια ευχάριστη, συγκλονιστική στιγμή που ζήσαμε στο παρελθόν και που δεν γίνεται σαφώς να ζήσουμε με τον ίδιο τρόπο, και με τις ίδιες συνθήκες, ποτέ ξανά…Κι όμως, εκείνη η στιγμή, που είχε την δύναμη να χαραχτεί για πάντα στην ψυχή μας, μπορεί ακόμα να αναβιώνει εντός μας, όποτε το επιθυμήσουμε, μέσα από τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας. Μέσα από τις “θύμησες”, η εμπειρία της “ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ”, μας προσκαλεί και μας “επιστρέφει” σε εκείνες τις πολύτιμες, μακρινές στιγμές…Στα χωροχρονικά αυτά ταξίδια παίρνουμε ανάσα και συναντάμε ξανά τον νεότερο εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Απλώνουμε τα χέρια και τους αγκαλιάζουμε – και η αγκαλιά μας δεν είναι ποτέ άδεια, ούτε και οι καρδιές μας -. Ξαναβρίσκουμε έρωτες, έναστρες νύχτες, μουσικές και λουσμένες στο φως ακρογυαλιές. Φιλάμε το χώμα από αγιασμένους τόπους και αλησμόνητες πατρίδες• πλέκουμε όνειρα. Μια αλλιώτικη συγκίνηση μας διαπερνά”.
• | #Οδηγίες_Συμμετοχής | •
[ 1 ] Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, απόφοιτοι των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού, μπορούν να στείλουν την αίτηση τους στο mail:
** nikolenakalaitzaki88@gmail.com **
επισυνάπτοντας:
i. σύντομο βιογραφικό σημείωμα
ii. site (ή δείγμα δουλειάς τους)
[ 2 ] Προθεσμία Υποβολής Συμμετοχών:
** έως #10_Μαρτίου 2023**
#Διευκρίνηση:
*Η προθεσμία (έως 10 Μαρτίου) αναφέρεται στην εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής και όχι στην υποβολή του τελικού έργου*
[ 3 ] Η επιμελήτρια, θα επιλέξει τους καλλιτέχνες που θα υλοποιήσουν το project, κατόπιν αξιολόγησης, και όσοι επιλεγούν, θα ειδοποιηθούν με απαντητικό mail, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στην διαδικασία.
Η Νικολένα Καλαϊτζάκη είναι Ιστορικός & Κριτικός της Τέχνης, Επιμελήτρια Εκθέσεων, ΜΑ Δημοσιογράφος & MSc Παιδαγωγός.
Σπούδασε “Ιστορία & Αρχαιολογία” στην Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην “Αρχαιολογία & Ιστορία της Τέχνης”. Στη συνέχεια, έλαβε εξειδικευμένες επιμορφώσεις: στην “Πολιτιστική Επιχειρηματικότητα”, την “Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων” (ΕΚΠΑ) και στο «Art-Therapy / Θεραπεία μέσω της Τέχνης» (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών “Σύγχρονες Δημοσιογραφικές Σπουδές” του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, όπου υπήρξε υπότροφος Αριστείας καθόλη τη διάρκεια των σπουδών της. Σήμερα, συνεχίζει με έναν δεύτερο κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στην “Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση”.
Από τα 20 της χρόνια, μέχρι και σήμερα, έχει διακριθεί για την πλούσια δράση της στο πεδίο της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής αναπτύσσοντας συνεργασίες με καλλιτέχνες ήδη καταξιωμένους, αλλά και νεότερους, αποφοίτους των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Έχει εργαστεί ως επιμελήτρια εκθέσεων σε σημαντικούς πολιτισμικούς φορείς, μουσεία, οργανισμούς και φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης της χώρας (ενδεικτικά: Μουσείο Μπενάκη, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου, Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κέντρο Τέχνης Καστέλας, Φεστιβάλ Δρόμοι Πολιτισμού Αργολίδας, Athens Biennale, Art-Athina, Art-Thessaloniki κ.ά.), ενώ έχει επιμεληθεί πλήθος εκθέσεων σε γνωστές γκαλερί της Αθήνας, και της χώρας, ευρύτερα. Το 2021 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης Trento Art Festival.
Έχει συνεργαστεί με την εφημερίδα “Τα Νέα της Τέχνης’”, το “Art22”, και με άλλα περιοδικά Τέχνης, ενώ διατηρεί την δική της προσωπική στήλη με τίτλο: “Εικαστικό Ημερολόγιο” στο ηλεκτρονικό περιοδικό Τέχνης “Pause”.
Έχει διοργανώσει επιστημονικές ημερίδες και συμπόσια, και ως ομιλήτρια, έχει, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήσει τις διαλέξεις:
«Τέχνη & Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Η περιπτωσιολογική μελέτη της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής υπό το πρίσμα του νέου, ψηφιακού ορίζοντα», Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας, 2020), “Τέχνη & Social Media: Σχέση Αγάπης ή Μίσους;” (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2018), “From the modernist museums to the post – modern museums of the 21st century” (Youth in Action Project of the European Union, Corinth, 2013).
Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος του συλλόγου “Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου, Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων Πειραιά”, ενώ από το 2019, είναι μέλος της AICA Ελλάδος (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης).