Video Art Μηδέν: video-dance & movement, Διήμερο αφιέρωμα στο Pikap, Θεσσαλονίκη [Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, 18:00-23:00]
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Video Art Μηδέν: video-dance & movement
διήμερο αφιέρωμα στο Pikap, Θεσσαλονίκη
Το Video Art Μηδέν παρουσιάζει ένα διήμερο αφιέρωμα στο χορό και την κίνηση σε συνεργασία με το Pikap στη Θεσσαλονίκη, προβάλλοντας 2 ενότητες σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Σταυράκη και της Μαρίας Μπουρίκα, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 αντίστοιχα. Χώρος και ώρες: To Pikap Kato (Ολύμπου 57), 18:00-23:00.
Στο αφιέρωμα συναντιούνται καλλιτέχνες από τη Μ.Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδά, ΗΠΑ, Καζακστάν, Ν.Κορέα και Ελλάδα, σε διαφορετικές εκδοχές βίντεο που στηρίζονται στη χορογραφία και την κινησιολογία, τόσο των χορευτών, όσο και διαφόρων εικαστικών στοιχείων, καθώς και της ίδιας της κάμερας. Η ευρηματικότητα των βίντεο-καλλιτεχνών και ο συνδυαστικός πειραματισμός με διάφορες τέχνες και τεχνικές (animation, performance, compositing) σε συνδυασμό με τη φαντασία και το εννοιολογικό εύρος των χορογράφων και των χορευτών συνθέτουν ένα αφιέρωμα που μας παρασύρει ρυθμικά και μας εκπλήσσει.
Παρασκευή 24 Μαρτίου:
v–Dance ALWAYS | Επιμέλεια: Μαργαρίτα Σταυράκη | Διάρκεια: 43 λεπτά
Μία ενότητα video-dance με υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά, όπου ο χορός, ο ρυθμός και η κίνηση γίνονται είτε αντικείμενο έρευνας, είτε μέσο αφήγησης.
Fran Orallo, Liquid room, Μ.Βρετανία 2019, 3.10
Shon Kim, BOOKANIMA: Dance, Ν.Κορέα & ΗΠΑ 2018, 7.31
Γρηγόρης Γ. Γαϊτάναρος, Face the Fact Co. Jazz’d, Ελλάδα 2019, 2.33
Fu LE, MASS, Γαλλία 2019, 10.00
Gaetano Maria Mastrocinque, back!, Ιταλία 2018, 3.25
Sheila Garcia, Habitat, Ισπανία 2019, 14.00
Περισσότερες πληροφορίες (συνόψεις έργων και βιογραφικά καλλιτεχνών) για την ενότητα “v-Dance ALWAYS” θα βρείτε εδώ: https://rb.gy/ystzxy
Σάββατο 25 Μαρτίου:
Post Quarantine I | Επιμέλεια: Μαρία Μπουρίκα | Διάρκεια: 37 λεπτά
Θέτοντας ερωτήματα περί κοινωνικής απόστασης: σώμα – χώρος – χορός.
Svetlana Ochkovskaya, The Seen, Μ. Βρετανία 2019, 3.15
Ursula San Cristobal, Desastres maravillosos (Marvelous disasters), Ισπανία 2019, 3.45
ACCI BABA, theo +/-, Γερμανία 2018, 3.14
Leila Ziu, Music video for Pearson Sound’s ‘Earwig’, Μ. Βρετανία 2018, 4.19
Δημήτρης Παπαδόπουλος, Intershapes, Ελλάδα 2019, 3.03
Socos & Μαρίνα Πινιατώρoυ, Πυρήνας. μέρος ΙΙΙ, Ελλάδα 2019, 4.44
Allison Beda, All about you, Καναδάς 2017, 3.45
Dasha Lyubimova & Nikita Semykin, Frida Kahlo, Καζακστάν 2019, 02.41
Michael Mersereau, The Paradist: Sharp Shooter, ΗΠΑ 2019, 03.45
Irena Paskali, Open dialog, Γερμανία/Ρωσία 2018, 3.51
Περισσότερες πληροφορίες (συνόψεις έργων και βιογραφικά καλλιτεχνών) για την ενότητα “Post Quarantine I” θα βρείτε εδώ: https://rb.gy/uuwqxe
Οι ενότητες κάθε ημέρας θα προβάλλονται σε λούπα.
Είσοδος ελεύθερη.
Περισσότερες πληροφορίες: www.festivalmiden.gr
____________________
Το Video Art Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης. Ιδρύθηκε το 2005 στην Καλαμάτα από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών (ιδρυτικά μέλη: Γιώργος Δημητρακόπουλος, Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Σταυράκη) και υπήρξε ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα, με ετήσια διοργάνωση για τα πρώτα δέκα έτη λειτουργίας του. Από το 2015 και μετά συνεχίζει το έργο του σε διετή βάση, με ένα πιο ευέλικτο και διευρυμένο πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοση της και να αναπτύξει την έρευνα της.
Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Δημιουργεί ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης στην Ελλάδα για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.
Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και φιλοξενούνται σε σημαντικά φεστιβάλ και μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιούλα Παπαδοπούλου & Όλγα Παπαδοπούλου
Info: www.festivalmiden.gr || www.facebook.com/videoartmiden || https://www.instagram.com/videoart_miden/
Το Δελτίο Τύπου: